torsdag 28 maj 2009

Nattliga ljud i lägenheten

Jag sitter här, klockan är runt 3 och jag stör mig lite på att jag inte kan finna någon speciell motivation att gå och lägga mig. Visst kommer jag att vara aptrött imorgon när jag inte förstår varför larmet tjuter klockan 8, men det är inte motivation nog.

Okej, sängen är varmare än att sitta här och frysa. Det är otroligt kallt i min lägenhet. Elementen har min pissdåliga hyresvärd, Familjebostäder i Göteborg AB, stängt av eftersom det "är sommar nu". Senast jag tittade ut genom fönsterrutan, runt midnatt gick det en eskimå förbi i full mundering och huttrade. Lustigt att jag kunde se honom med tanke på att jag sitter två meter ovan mark här en halv trappa upp.

Det var faktiskt så kallt innan att jag, på fullaste allvar, tände en massa värmeljus och ställte vid stolen som jag sitter på. Det slutade med att jag skakade av mig strumporna för att det plötsligt var för varmt, och en halv minut senare luktade det bränd strumpa och jag tittade ner på golvet för att konstatera att jag gjorde mig skyldig till "allmänfarlig vårdslöshet" och genast åkte den brinnande strumpan i diskhon, under sprakande protester.
Jag tog mitt förnuft till fånga och flyttade brickan med värmeljus (och brända strumprester) några centimeter bort, så att den istället stod under bordet. Det kändes säkrare, men samtidigt kallare.

En annan sak som får mig att inte vilja gå och lägga mig är att det, som sagt, råder störtvinter utomhus. Det blåser i alla fall smådjävlar, så att den av någon anledning fyra meter höga porten till gården står och piskar insidan av gången mellan gatan och gården. Ibland, som för att få lite variation, vänder den håll och ger gatufasaden av huset en rejäl och antagligen välförtjänt omgång.
Varje gång som den beslutsfasta porten möter huset kommer det en smäll som ger min hjärna en adrenalinkick med etiketten "Bil genom vägg! Fara!" Och efter en halv sekunds panik återfår jag lugnet och koncentrerar mig vidare på vad det nu är jag gör. Sen kommer en ny smäll och sådär håller det på. Då kan jag inte sova.
Och jag antar att mina grannar har samma bekymmer. Men det är ingen som bryr sig om att ringa störningsjouren så att de kommer hit och gör flisor av porten en gång för alla. Inte gör jag det heller, jag orkar inte dividera med några kaffestressade snubbar mitt i natten och börja argumentera om värdet i min egen nattsömn.

Mina grannar brukar inte hälsa på mig, det är nog för att jag är 'ny' i kvarteret. Jag har bara bott här i drygt två år och då är det inte riktigt okej att föra en vuxen konversation med sin granne. Det går dock bra att slänga ut mina kläder ur torkskåp och annat, trots att jag hade bokat tvättiden, i måndags förra veckan.
Grannarna tror säkert att det är jag som för ett jävla väsen nu, eftersom porten hänger utanför min lägenhet. Imorgon går säkert snacket i trappan bredvid om huliganen nere på 21an som spränger högtalare och ägnar sig åt fildelning hela nätterna.

Fuck them.

Jag surfar runt på nätet och kollar efter nya lägenheter och som det ser ut nu är det lite lovande med en lägenhet som ligger ett kvarter från Nordstan, mot Kronhusbodarna till.
Finfina grejer om det går i lås.
Då ska jag ta en tripp tillbaka till Majorna ibland och smörja in gångjärnen på porten här utanför.

Inga kommentarer: