torsdag 29 oktober 2009

Levnadsregler

Jag sitter och funderar lite över min samtid och känner för att vara lite allvarlig.

Det finns mycket att gå loss på i vårt samhälle, och för en ung herre som mig, är det extra enkelt. Jag inbillar mig nämligen att jag ibland har en hjärncell eller två, mer än vissa andra. Ibland får jag för mig att jag ser saker, som ingen annan ser. Där vissa ser Järntorget i Göteborg som en mysig plats, ser jag ett trist kontorskomplex åt ena hållet, ett fruktansvärt fult Folkets Hus, ännu ett fult, gult kontorskomplex och resten är förvisso vackra gamla kåkar men i mycket dåligt sällskap. Vissa kallar spårvagnar för "charmiga" men jag ser dem som otroligt omoderna, trånga, obekväma, långsamma och ja.. fula.

Ibland får jag höra att jag är lustig som orkar gnälla över sådant, men då brukar jag trösta mig med att de andra människorna inte är upplysta nog för att se det som jag ser. Om det nu är så, alltså. Jag kan ju ha fel också. Järntorget är kanske mysigt och spårvagnarna kanske är framtiden?

Ibland har jag förståelse för väckelsepräster och predikanter som kämpar för att få ut sitt budskap till en ofta oförstående massa. Men jag ser inga mer likheter med mig och dem, mer än att vi båda arbetar i motvind mot en massa som vi båda ser som lite trögare än oss själva.

Jag kanske har fel. Det kanske är tvärtom. Det är upp till er läsare att bedöma. För att göra det lite lättare tänker jag stapla upp lite fler exempel på sådant som jag tycker är lite snett i samhället. En del saker kanske kommer som en överraskning för er, en del kanske inte gör det..

* Jag tycker inte MTV är en bra förebild för ungdomar som befinner sig i ett stadium i livet då de formas mycket av intryck utifrån, eftersom där målas upp en förvrängd bild av "hur man ska vara". Mycket av den förnedringen som visas på TV är inte bara fin och ren underhållning, utan det handlar till stor del om ren och skär mobbing. IDOL i TV4 är inte lika mycket en plantskola för kommande talanger, som det är en fabrik där ungdomar med drömmar skriver på ett kontrakt, läggs i en stor tratt och mals ner till mental köttfärs och kommer ut med krossade drömmar på bästa sändningstid. Inte okej alls.

* Jag tror att bra föräldraskap är källan till en utvecklingslysten och målmedveten ungdomskull som hungrar efter utbildning och förbättring. Föräldrar ska lära sina barn att se sina medmänniskor för det dem är och lära dem att kunna räkna ut de långvariga konsekvenserna av sitt agerande, både de positiva och de negativa.

* Jag tycker att det är helt okej att likställa plastikkirurger, knarklangare, chefer för tobaksbolag, oljebolag eller en vapentillverkare, som bara jobbar för sina egna syften, på bekostnad av människors självkänsla, hälsa eller liv. De är alla samma typ av svinskitar som jag inte ens skulle ta i hand, om tillfälle skulle ges.

* Jag förstår att vi i den moderna tidsåldern behöver förflytta oss, oftast dagligen. Men jag förstår inte varför vi fortfarande gör det i våra bensindrivna fordon. Dagligen åker tusentals kombi-personbilar över Älvsborgsbron, där jag väntar på bussen, med bara en människa i varje. Trots att de har plats för minst tre personer till i varje bil. Sen får bussen stå i bilkö över bron. Jag kan bara inte förstå hur det kan vara så.

*Jag tror inte att kärnkraften är framtidens energikälla. Jag tror att det smartaste vore att investera i gigantiska solkraftverk i den folktomma Sahara-öknen. Då kan flera fattiga nordafrikanska länder sälja helt miljövänlig el till Europa och få ordning på sin ekonomi, samtidigt som vi slipper förgifta oss själva med avgaser och leva med risken för härdsmältor på kärnkraftverken.

* Jag tycker att det är mycket starkt av en person att erkänna att den har fel, att be om ursäkt till en annan person. Oavsett hur lång tid som har gått. Det är alltid en ärlig gest och bör uppmuntras.

* Jag tror inte på Gud. I mitt synsätt på det hela kan jag verka rabiat, men det kan inte hjälpas. När jag föddes och döptes blev jag automatisk medlem i en kyrka som med åren har tappat mycket av sin makt. Men fortfarande har jag som vuxen man inte fått frågan; vill du fortsätta att vara medlem? Det är den värsta sortens medlemsvärvningar och hamnar i min bok i samma kategori som bluffakturor och oseriösa försäljare. Jag är inte längre medlem, eftersom jag inte vill.

* Jag måste säga, att min uppfattning är att religioner i förlängningen verkligen startar krig, oförståelse, ryktesspridning, förvirring och förtvivlan. Jag anser att vi människor är större än de gudar som vi har skapat genom böcker och skrifter och vackra byggnader. Vi kan så mycket mer, än att inbilla varandra att det som står i EN väldigt omodern bok ska följas och inget annat.

* Jag tar bort brickan efter mig och slänger mitt skräp på Burger King och liknande. Trots att jag är medveten om att det finns personal som jobbar med just det. Anledningen är att jag vill vara en aning hjälpsam mot andra. Det krävs så lite av en själv, lyft brickan och släng skräpet. Om du inte är totalt förståndshandikappad eller förlamad, så har du egentligen ingen ursäkt för att inte gör det.

* Jag gillar böcker. De är källan till upplevelser som en film aldrig skulle kunna ha RÅD att återge lika ingående och verkligt. Det är viktigt att läsa böcker och ta till sig det som står i dem på rätt sätt.

Jag lever och lär och försöker att leva SOM jag lär. Det är inte alltid enkelt, men jag tror att man kommer en lång bit på vägen om man i alla fall gör ett ärligt försök. Det här är några av mina riktlinjer i livet, det finns fler. Kalla mig galen eller smart, det gör mig detsamma, men ta mig på allvar när jag berättar det här för er, för jag är allvarlig när jag berättar det här för er.

2 kommentarer:

Marie sa...

Tjaah..Där det står info där var du söt på bilden ^^
Haha kram iaf

Anonym sa...

Dina Levnadsregler borde av så många fler ingå i sunt förnuft men tyvärr är det många som saknar det sunda förnuftet och omtanken om andra.

K