söndag 12 september 2010

En månad i Hultsfred

Nej jag vet, det har egentligen inte gått en månad sedan jag flyttade, det är inte förrän på torsdag, om man ska vara petig. Men det ska vi inte vara nu. (jag hinner inte skriva så mycket på veckodagarna eftersom jag, bildligt talat, sliter häcken av mig på jobbet då.)

Jag ville bara uppdatera er om läget. Det känns som om det kanske behövs.

När jag flyttade hit satt jag på tåget från Göteborg med allt jag trodde att jag skulle behöva för två veckor framåt. Bland annat hade jag tre stora resväskor med sovsäck, luftmadrass, bestick, kläder, dvd-skivor, tandborste och min, sedan dess utlästa, biografi om Guns n' Roses.

Jag kom till Hultsfred med förhoppningen att taxin jag förbeställt skulle stå där den skulle stå och det gjorde den även. Jag var den ende av de som klev av i Hultsfred som skulle åka taxi från stationen. Vimmerby taxi dessutom. Vi gjorde ett snabbt stopp på Preem där jag hämtade ut nycklarna till lägenheten som jag numera bor i. Jag hade inte ens sett lägenheten när jag skrev på kontraktet.

Hyran är låg men det betyder inte att standarden är hög, snarare tvärtom i vanliga fall. Men i det här fallet var det tvärtom! Jag trivs mycket bra i min lägenhet, jag har en fransk balkong med utsikt mot tvåvåningshus och bakom det; skog. På nätterna ser jag alla stjärnor på himlen och det är mycket tyst och lugnt här.

Taxin stannade utanför min port och med viss möda fick jag upp alla väskorna för trapporna, de hade skrivit mitt namn på brevinkastet, vilket var bra, hur skulle jag annars hitta mitt nya hem? En liten hall med städskåp, badrum med badkar och kakel. Bra början tänkte jag. Till och med toapapper fanns på plats. Jag gick vidare, ett stort rum med den där franska balkongen. Mörkbruna lister är något som jag inte gillar men tydligen kan vänja mig vid. Tre stora garderober, plastgolv men helt okej. Fräscht. Köket i 60-70-talsstil med ny kyl/frys. Vad kan jag säga, supernöjd!

Jag sov på luftmadrassen första natten, en lördagnatt. Lite fest i lägenheten intill, nya ljud från köket som jag inte var van vid. Tystnaden. Solljuset genom fönsterna på morgonen. Jag var inte pigg någonstans, men jag klev upp. Duschade. Tog med VISA-kortet och en flaska Coca-Cola och körde en hyrd minibuss ner till Kalmar.

Efter 7 timmar var jag tillbaka, en minibuss fylld med möbler, mattor, sängkläder, DVD-spelare och TV-apparat. Jag bar upp möblerna, säng, hyllor, fåtölj med mera helt själv, likt en robot. Jag bara gjorde det. Sen drack jag lite vatten, låste dörren och åkte till Willys och handlade mat och annat för 1600 kronor, vilket är rekord för min del.

Sammanlagt gjorde jag av med 14000 kronor den dagen. Vilket är ganska rimligt för att starta ett helt nytt hem, ja ett helt nytt liv, antar jag.

Så, efter 25 dagar, hur har jag det nu då? Jodå, jag trivs här. Jag är medveten om att det är sensommar och ganska behagligt ute och allt det där, det blir deppigt och mörkt i vinter, men det blir det ju var man än är. Kanske lite mer snö här; men det ska nog reda sig, de skottar väl gatorna även i lilla Hultsfred? Och det är klart, jag kan inte smita ner på någon pub på Andra Långgatan i Linnéstan när jag bor här, men det hade jag nog inte kunnat ändå om jag hade jobbat heltid på veckorna.

Jobbet då, jo, helt plötsligt sitter 15-20 ungdomar och tittar på mig när jag pratar med dem. Jag får betalt för att lära ut det som jag kan och de verkar intresserade. Det är bra. Jag försöker hela tiden påminna om att de nu har världens chans, de går i gymnasiet och har tillgång till fantastiska pedagoger som är fulla av svar och erfarenhet. Arbetskamraterna är toppen, jag får ett intellektuellt utbyte varje dag, vi diskuterar och analyserar och löser problem utan en massa prestige och drama och vi har roligt tillsammans.

Mina arbetstider är fördelaktiga och många fritidstimmar går till research och planering och det är väldigt roligt. Skolan jag jobbar på, GYRO (Gymnasium Rockcity) har två program "Musik-event" och "Musik-media" och det är den senare delen jag undervisar i, vilket ni kanske förstår med tanke på min bakgrund inom just media (och musik).

Jag kan lämna lägenheten och cykla till jobbet på 4 minuter, inga spårvagnar, ingen trängsel, inga köer. Willys ligger 3 minuter bort med cykel och till tåg och buss tar det 5 minuter. Jag kan på några timmar vara framme i Stockholm eller Göteborg och på vägen kan jag arbeta. Många helger har jag planer på att fara iväg till storstäderna, loven planeras för tillfället, kanske Paris på höstlovet, någonstans varmt på jullovet..

Det känns ibland som om jag bor på ett hotell här, ett stort hotellrum med eget kök och helt nya möbler, lite affärsresor på helgerna och lugn och skön men ändå utvecklande miljö på veckodagarna. Jag kan faktiskt inte klaga.

Eller jo, konditoriet i centrum kunde banne mig ha öppet på söndagarna också, då hade jag stannat kvar här på helgerna och druckit mitt kaffe där inne istället.

2 kommentarer:

Henrik sa...

Det låter helt fantastiskt! Tänkte skriva "hoppas du kommer trivas", men det är ju för sent - du trivs ju redan :-)

Hia Hia sa...

Kan vi inte få se lite trevliga bilder från din bostad?!?!?! Älskar bilder! Får DAMP av att läsa en lång text som denna. Men jag tog mej igenom den!! Hurra!