måndag 28 december 2009

Jag har varit i alla städer.

Jag sitter på ett tåg nu. Ett tåg i taget. Jag har åkt en hel del tåg i mina dagar och varit i många städer. Inte i alla som rubriken, missvisande nog, kanske antyder. Men ändå i en del.

Jag har väldigt lätt för att fästa mig vid platser och städer och jag skulle antagligen bli knäckt av ett liv på turné. Jag gillar alla orterna på sitt eget vis och bara för att ni är så snälla som läser min blogg, dagarna i ända, ska jag nu bjuda på en redogörelse för de olika städerna jag har varit i och vad jag känner för dem. I ganska korta drag naturligtvis, annars hade vi kunnat sitta här hela jävla livet..

Vi börjar at the very början, bokstaven A

Alvesta.
Här har jag bytt tåg några gånger, eller bara åkt förbi. Södra Stambanan (tåg) går genom samhället. En gång klev jag och min syster och mormor och morfar av tåget här och jag fick köpa en liten lego-leksak i en butik.

Anneberg.
Jag har varit där en gång i hela mitt liv, jag körde fel, letandes efter Annebergs motorbana, som inte ligger här utan i Varberg, ologiskt nog. Jag frågade någon om vägen och körde förbi ett lager där det fanns "explosiva varor" där det var förbjudet att röka.

Arboga
Har jag bara åkt genom, jag är faktiskt snart där, as we speak. Vet inte ett dugg om orten, Kungen var väl här och snackade lite strunt någon gång? Kallade ortsborna för "kära örebroare". Vi återkommer till Örebro lite längre ner i listan.

Arjeplog
Min vänner har bott och levt och jobbat och tappat sugen i Arjeplog, men jag har aldrig varit där. Tänkte hälsa på men jag gillar inte snö så mycket så jag lät bli. De testkör nya bilar ute på isarna och på kvällarna super och slår folk ihjäl sig, om de inte fryser ihjäl då.

Arvidsjaur
Ligger långt åt helvete upp i landet och jag kan nästan svära på att jag har varit där, men jag är inte säker. Se "Tärnaby"

Bankeryd
Här är vi plötsligt på genomfart på väg mot Jönköping. Det kryllar av kristna, fromma och hycklande människor där. Jag har aldrig klivit av i Bankeryd och jag kommer aldrig göra det heller.

Barsebäck
Det finns en gammal ramsa som slutar "ty bara den som är helt väck, tar ett dopp i Barsebäck." Det anspelas på det stora kärnkraftverket där, på farligt kort avstånd från Köpenhamn. Jag har varit där och filmat lite till en reklamfilm för ett företag som lade bitar av nytt gräs på golfbanan för hundra år sedan. Inte speciellt upphetsande.

Borgholm
Ölands huvudstad, som jag kallade den på en vegetarisk restaurang på Södermalm i förra veckan. Här var jag med mamma och storasyster 1993 eller liknande, på en av min mammas improviserade semestrar. Vi går på en trottoar förbi ett hotell och plötsligt stannar en minibuss och ut kliver Lill-Babs med entourage och jag ser en kändis för första gången, typ. Jag var i chocktillstånd någon minut där.

Borlänge
Betydligt senare, i år närmare bestämt, ringer Rave-Dave och behöver fotografer till Peace & Love-festivalen i Borlänge. Jag tackar ja, gör jobbet och utforskar lite av det som onekligen är huvudgatan. Jag åt en hamburgare på någon McDonalds-liknande grill, duschade i en gammal skola, åt polarbröd till frukost, tiggde Redbull, sov en timme på perrongen när jag väntade på mitt tåg hem och jag återkommer nästa år.

Borås
Ja nu blir vi lite mer personliga. Min första kille, Mikael, bodde i Borås och jag var där och hälsade på några gånger. Vi grillade kyckling på hans gård, hade sex på köksgolvet och bråkade lite. Sen träffar jag Magnus några år senare. Också han bosatt i Borås. Vi var på RFSL Borås, ett ganska mysigt ställe, några gånger och hemma hos en tjej som samlade på gummiankor. Sedan dess har jag bara passerat staden några gånger med buss. Ingen favoritstad, men det är absolut inte nyss nämnda herrars fel.

Braås
Här har jag varit massor av gånger. Det ligger i Växjö kommun och min morfars släkt kommer därifrån. Det är den delen av min släkt som jag känner bäst och många bor fortfarande kvar i Småland och alltså i Braås. I närheten ligger släktens sommartorp, en 1800talsgård som bevarats och ordnats i ordning för oss och kommande generationer. Ett sommarparadis kort och gott. Även om själva Braås är en ganska lite och trist ort.

Bunkeflostrand
Här parkerade ett glatt pojkgäng sina cyklar, sommaren 1998. Vi smällde upp våra tält och kokade makaroner och tittade ut över Öresund där den halvfärdiga bron stack rakt ut från land. Vi var i Klagshamn och kände på vattnet i den kritvita strandsanden och somnade med flygplanen på väg mot Kastrups flygplats, dånande i fjärran.

Burlöv
Ja eller var det Arlöv? Det heter Burlövs kommun, men husen där i malmöförorten heter Arlöv. Där bodde min syster i sin första lägenhet i ett höghus, när hon studerade i Lund. Järnvägen mellan städerna går precis förbi där och de har ett ganska stort köpcenter där, samt en kriminalitetsnivå över riksgenomsnittet.

Båstad
Den lilla tennisstaden ligger inom sändningsområdet för mitt gamla jobb, TV4 Halland och man var således skyldig att rapportera om nyheter i den lilla hålan också. Vi filmade när de byggde ett nytt gymnasium och bibliotek där. Jag har släppt av min exkille, Jonathan, på stationen i Båstad och samma dag fick jag sjukt snygga bilder på en, enligt experter, duvhök som jagade en duva i luften och sen åt upp den på en gräsmatta. Jag firade midsommar 2008 där, med Marc. Vi sov i en bil och åt frukost på Statoil.

Eldsberga
Min mammas vänner bodde där, strax utanför Halmstad, och en sommardag var vi där och hade vattenkrig i en trädgård precis vid vägen. Det var inte roligare än så, men jag minns att just DET var riktigt roligt. De hade också en katt som inte fick gå ut, som vi släppte ut.

Emmaljunga
På väg till Vinslöv åkte jag förbi här och konstaterade att de antagligen sysslar eller har sysslat med tillverkning av barnvagnar där.

Eskilstuna
Härifrån kommer mina hjältar som jag just nu lyssnar på och som jag ska filma i sommar i Borlänge.

Falkenberg
I den här staden, granne med hemstaden Halmstad har jag filmat åtskilliga timmar med volleyboll, intervjuer med kommungubbar på kontor, brandmän, demonstranter, poliser, Bert Karlsson och Robert Wells. Jag har antagligen passerat staden minst femhundra gånger med tåg, bil, flygplan eller buss.

Falköping
Ett och annat tågbyte på väg mot Jönköping eller Hultsfred.

Fjärås
Här samlades ett glatt gäng ungdomar år 1995 eller liknande på återträff efter ett sommarläger, se "Tierp". Vi var på Liseberg och hängde runt i villasamhället några dagar. Det var mysigt, men jag har ingen kontakt med de människorna längre.

Frösakull
Ligger i utkanten av Halmstad, mot kusten. En Valborgsmässoafton cyklade jag till Vilshärad och fick punktering halvvägs ut. Ungefär i Frösakull faktiskt, men jag fortsatte hela vägen ut och drack folköl på stranden, det här var antagligen 1998 innan nästan hela sommaren regnade bort.

Färjestaden
Ligger vid Ölandsbrons fäste, på själva ön. På familjens sommarsemester (se Borgholm) bodde vi på ett gammalt vandrarhem där vi fick billigt pris för en natt, dagen efter var vi på Ölands djurpark och försökte se några exotiska djur långt borta bakom staket och vallgravar. Jag gillade mest att gå in till getterna och mata dem med pellets.

Genevad
Ligger bokstavligt talat på gränsen mellan Halmstad och Laholm. Här har jag filmat vindkraftverk och handlat skit på Överskottsbolaget. Mammas gamla vän bor där, så vitt jag vet. De har ingen kontakt längre.

Getinge
Ännu en liten håla i närheten av Halmstad. Samhället ska dock få en pendeltågstation så småningom, det är lite respekt. Här har jag filmat misstänkta mördare och supit en halloweenkväll. Jag skulle blanda Oboy i Niklas kök och frågade människorna på festen om de också ville ha, vilket de ville och vi använde en elvisp och stora skålar till Oboy-blandandet. Det såg ut som sju svåra år i köket efteråt.

Glumslöv
Mitt mellan Helsingborg och Landskrona ligger denna lilla håla på en höjd med utsikt över motorvägen och Öresund. Jag har cyklat och kört bil och åkt tåg här genom ett antal gånger. En gång har jag även sovit en timme i en Chrysler Voyager på Q8-macken där.

Gullbrandstorp
Här sov jag med en kille en gång, första gången. Också en liten villastad utanför Halmstad.

Göteborg
Hit är jag på väg nu. Hemma numera. Jag flyttade till Göteborg 1 mars 2007, till en tvårummare i Kungsladugård och alldeles nyligen flyttade jag till en etta i Majorna och det ser ut som om jag stannar kvar i Göteborg ett tag faktiskt. En fin stad med lite knepig kollektivtrafik. Många fina vänner och sköna pubar samt en karriär inom televesionen är det som håller mig kvar.

...fortsättning följer

Inga kommentarer: