fredag 31 december 2010

Min syn på internet

Nu menar jag inte själva webben och allt det där, spam, porr och tokiga kattungar. Sådant där lämnar jag därhän för ögonblicket.

Jag menar själva uppkopplingen!
Typ 1992 eller när det nu var så annonserade gamla lokaltidningen i Halmstad, Hallandsposten, att man kunde hyra in sig i deras modempool och därmed också dela på en uppkoppling för att komma ut på "inter-net" vad det nu var för nymodigheter.
Sedan dess har det gått i rasande fart och varje idiot sitter numera med en miljard terrårbyte/sekund i nedladdning men får betala en sjuhelvetes massa pengar för det och jag vill nu göra ett litet exempel här.

Jag jämför med vatten. Källan till allt liv, samt den kanske viktigaste ingrediensen (Obs, inte Ingrid Jensen) i öl och sådant.
Vatten är löjligt billigt. Det kostar i runda slängar kanske en sisådär.. vad är det, åtta kronor för en kubikliter, alltså tusen liter, alltså typ ett badkar lite drygt.
Det är ganska billigt.

Men varför är det så billigt?
Ja, inte skulle du betala samma pris för kranvatten som för flaskvatten till exempel?
Tänk er en lagom lång dusch för 350 kronor (eller det dubbla om vi tänker 7-eleven).
Inte en chans, vi skulle vägra.
Så då får staten och kommuner, län och landsting vacker öppna den stora kranen och vrida på vattnet så vi blir nöjda. Sen bajsar vi och spottar och diskar av vårt skräp och kissar i det, innan vi lämnar tillbaka det till storebrorsan som glatt tar emot nere på reningsverket för åtta kronor per tusingliter.

Tänk om det hade varit så när det kommer till bredbandsinternet.

Tänk om vi hade betalat kanske en tjuga i månaden och sedan laddat hem hela jävla internet med hemliga dokument, spam och UFO-filmer och varenda låttext sedan Mozart lyfte fjäderpennan. Inte för att vi måste utan för att vi vill. Spola lite extra vatten så att skiten rinner ner i avloppet ordentligt. Ladda hem lite softa wordfiler så att nätet rasslar igång.
Jag tror inte att det skulle gå hem hos Telia och Tre och Tele2 och vad de nu heter.

Vi, å andra sidan, skulle aldrig acceptera några konstiga gifter (läs spam) i vattnet.
Eller att vattnet plötsligt förlorar en massa tryck för att "det är många som laddar hem vatten till middagen just nu".
Och inte skulle vi vackert betala 300-500 kronor i månaden för en tjänst som består av.. Tadam.. ETTOR OCH NOLLOR!
Det är alltså elektriska impulser som vi betalar för. Inte något vara som vi fyller i ett glas och dricker upp utan ettor och nollor som inte behöver något reningsverk eller saneringsdammar, rör som rostar eller stora pumpstationer.

Nu tänker ni, "men vänta lite, bredband kräver också viss infrastruktur"..
Självklart.
Men inte behövs det infrastruktur så till den milda grad att fyra miljoner hushåll måste betala tretusen kronor om året för det?
Det blir alltså tolv miljarder brutto om man räknar enkelt. Vart går alla dem pengarna?!

Det liknar ingenting.

Jag röstar för att vi sänker priserna och gör bredbandinternet lika billigt och tillgängligt som vatten. Lika självklart och pålitligt, lika fort och högkvalitativt!

--

Och elen då, jag fattar i helvete inte hur det fungerar när man byter elbolag.
Jag vet att de inte kommer hem till mig och drar en ny sladd till ett annat elkraftverk, hela vägen från min vestibul till jävla Umeälven. De gör väl "någon koppling" någonstans och sen skinner de arslet av en med obegripliga räkningar. Räkningar som man glatt betalar för "el måste man ju ha".
Ja, det måste man.
Ge oss för fan el då, varför ska det vara något som några fittor (och kukar) på Vattenfall ska tjäna pengar på?
Ska de ta betalt för luften också?
Producera elen, underhåll kärnkraften och bygg solceller men sitt för fan inte och tjäna pengar på våra mest basala behov era jävla skurkjävlar!

Jag har inget emot att man tjänar pengar, absolut inte, men inte på sådant som är så självklart som el och internet. Det ska bara vara där, det ska bara fungera och gå fort och kosta så lite som möjligt.

Och dessutom.
Om vi slipper få en massa idiotiska räkningar som vi ändå inte fattar, vi snackar om 2-3 kuvert och papper per hushåll i månaden; en miljard 200 miljoner kuvert och papper årligen, så skulle vi spara en hel del energi och skog och således kunna få ännu mer el över. Och slippa betala en massa räkningar varje månad som simpla bönder.
Och OCR-nummer som aldrig tar slut..

Bläh.

1 kommentar:

Los Leez sa...

nja.. nu kan jag inte riiktigt hålla med. Jag tycker vi höjer priset på vatten så människor sparar på den naturresursen.

Sen finns det elektroniska fakturor vilket jag har på el och gas och tv och sophämtning osv osv.. Sparar träd.

Sen elen.. ja där blir vi rövknullade rejällt.. o inte på ett sånt bra sätt som vissa tycker utan på ett dåligt fult o äckligt sätt!
Varje gång det blir kallt så går ett kärnkraftverk "sönder" haha hmm visst!!!

Bygg ut kärnkraften o se till att sveriges industrier inte behöver stänga ner så fort det blir kallt för det är för dyrt att hålla produtionen igång. Mer el så kjan vi exportera ut överflödet o få in pengar.. osv osv...